Informatieavond en verslag 4-12-2023 Vlaschaard

Luchtwachttoren Koewacht

Begin jaren 1950 werd in Nederland een netwerk van luchtwachtwachtposten opgericht om binnendringende laagvliegende Warschaupactvliegtuigen te onderscheppen. De luchtwachttoren van Koewacht (1953) maakte deel uit van dit netwerk. Later deed de luchtwachttoren dienst als waarnemingspost van de Bescherming Burgerbevolking (B.B.) in geval van een kernwapenoorlog. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een speciale constructie: geprefabriceerde schokbetonnen raatbouwelementen.

De luchtwachttoren van Koewacht is een van de nog 18 overgebleven luchtwachttorens (van de oorspronkelijk 140) en is bovendien met 21,12 m. de hoogste van Nederland. De toren is er slecht aan toe en moet worden gerestaureerd, maar het ontbreekt nog aan voldoende financiƫle middelen.

De Stichting Vrienden van de Luchtwachttoren Koewacht (3T1) organiseert op maandag 4 december om 19.00 uur in de Vlaschaard in Koewacht een avond die geheel is gewijd aan de luchtwachttoren: er zal uitleg worden gegeven over de constructie en de geschiedenis van de toren, wethouder Jeroen de Buck (Cultuur) van de gemeente Terneuzen zal een toelichting geven m.b.t. de restauratie en er vindt een brainstormsessie plaats waarbij aan de aanwezigen zal worden gevraagd wat er met de toren moet gebeuren na restauratie.

 

Luchtwachttorens zijn erfgoed uit de Koude Oorlog en dienen te worden beschermd