Stichting

De luchtwachttoren tussen de Emmabaan en de Henry Dunantstraat in Koewacht is in een dermate slechte staat dat enkele jaren geleden werd overwogen deze te slopen. Dankzij kordaat ingrijpen van toenmalig wethouder Jaap Bos en historicus en oud-generaal Willy Verschraegen, is dit voorkomen. Inmiddels is de stichting "Vrienden van de Luchttwachttoren (3T1)" opgericht die in nauwe samenwerking, de dorpsraad en de gemeente Terneuzen kijkt of het opknappen van de toren kan worden gefinancierd.

Voor tien euro word je al vriend van de stichting.  We willen hiermee laten zien dat er vanuit de bevolking maatschappelijk draagvlak is.
Daardoor hopen we vervolgens de broodnodige subsidies binnen te krijgen.  Er is ongeveer 500.000 euro nodig om de toren op te knappen:
In de toren zit betonrot, de toegangsdeur moet vervangen worden en de traptreden zijn rot. Daarom moet een stelling geplaatst worden en dat is duur.

Donateurs zijn er niet alleen om de luchtwachttoren te redden, ze mogen ook meedenken over een herbestemming.
Vriend worden kan door 10 euro over te maken op NL22 INGB 0008910820 van Stichting Vrienden van Luchtwatertoren Koewacht (3T1) met vermelding van naam en mailadres.

Idee├źn voor toekomstig gebruik zijn ook welkom, via luchtwachttorenkoewacht@gmail.com.

Het primaire doel is conservatie en behoud om uit te leggen wat zich daar in de jaren '50 heeft afgespeeld (overigens is er nooit een vliegtuig uit het Oostblok gespot).
Een geconserveerde toren kan diensten bewijzen als educatief cultureel erfgoed, als een tastbare beleving uit de periode van de Koude Oorlog.